Yaklaşık 300 bin kişinin çalıştığı çiçekçilik sektörü de vergilerden yana dertli. KDV oranı Avrupa'da yüzde 6 uygulanırken, Türkiye'de yüzde 18'de bulunuyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, çiçekçilikte KDV'nin düşürülmesinin sektöre önemli bir destek olacağını belirtirken, bu konudaki 'mesleki egitim' eksikliğine de dikkat çekti. Yalçıntaş, "Uluslararası pazarda çok önemli boşluklar ve fırsatlar var. Sadece Almanya yılda 2 milyar dolarlık çiçek tüketiyor. Hollanda'nın taze çiçek ihracatı 3,5 milyar doların üzerinde." diyerek sektörün barındırdığı potansiyele dikkat çekti.
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, büyük potansiyele sahip süs bitkileri ve çiçekçilik sektörünün atağa geçmesinin, başta vergiler olmak üzere üretim maliyetlerinin düşürülmesine bağlı olduğunu söyledi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan Yalçıntaş, bu günde çiçekçilik sektörünün öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı. Bu vesileyle söz konusu özel güne renk katan çiçek ve süs bitkileri sektörünün sorunlarına dikkat çeken İTO Başkanı, çiçekçilik sektörünün devlete milyonlarca lira vergi verdiğine ve önemli bir istihdam sağladığına işaret etti. Üreticinin üzerindeki maliyetler düşürüldüğünde, potansiyelin kendiliğinden harekete geçeceğini kaydetti.
Murat Yalçıntaş, çiçekçilikte KDV'nin düşürülmesinin sektöre önemli bir destek olacağını belirtirken, "Bildiğiniz gibi KDV oranı Avrupa ülkelerinde yüzde 6 iken, bizim ülkemizde yüzde 18 gibi yüksek bir miktarda. Yüzde 50 oranında ürünlerinde fire veren bir pazar için bu oranın düşürülmesi sektörün daha sağlıklı şekilde büyümesine katkı sağlayacaktır." dedi. Türk kesme çiçek ihracatının 2009'da 50 milyon dolara yaklaştığını belirten Yalçıntaş, 2010 hedefinin ise 60 milyon dolar olduğunu ifade etti.
Türk çiçek ihracatçısının bütün imkanlarını zorlayarak pazar payını büyüttüğüne vurgu yapan İTO Başkanı Yalçıntaş, "Uluslararası pazarda çok önemli boşluklar ve fırsatlar var. Sadece Almanya yılda 2 milyar dolarlık çiçek tüketiyor. Hollanda'nın taze çiçek ihracatı 3,5 milyar doların üzerinde. Bu rakam, çiçekçiliğin Türkiye'de ne kadar büyüyebileceğini de gözler önüne seriyor. Elverişli iklim koşulları, ihracat pazarlarına yakınlığı ve ucuz işgücü ile süs bitkileri yetiştiriciliğindeki büyük avantajlarımızı kullanmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.