ITO: ÇIÇEKTETE KDV INDIRILSIN, MESLEKI EGITIME GEÇILSIN

 

Yaklasik 300 bin kisinin çalistigi çiçekçilik sektörü de vergilerden yana dertli. KDV orani Avrupa'da yüzde 6 uygulanirken, Türkiye'de yüzde 18'de bulunuyor. Istanbul Ticaret Odasi (ITO) Baskani Murat Yalçintas, çiçekçilikte KDV'nin düsürülmesinin sektöre önemli bir destek olacagini belirtirken, bu konudaki 'mesleki egitim' eksikligine de dikkat çekti. Yalçintas, "Uluslararasi pazarda çok önemli bosluklar ve firsatlar var. Sadece Almanya yilda 2 milyar dolarlik çiçek tüketiyor. Hollanda'nin taze çiçek ihracati 3,5 milyar dolarin üzerinde." diyerek sektörün barindirdigi potansiyele dikkat çekti.

 
ITO Baskani Murat Yalçintas, büyük potansiyele sahip süs bitkileri ve çiçekçilik sektörünün ataga geçmesinin, basta vergiler olmak üzere üretim maliyetlerinin düsürülmesine bagli oldugunu söyledi. 8 Mart Dünya Kadinlar Günü'nü kutlayan Yalçintas, bu günde çiçekçilik sektörünün öneminin bir kez daha ortaya çiktigini vurguladi. Bu vesileyle söz konusu özel güne renk katan çiçek ve süs bitkileri sektörünün sorunlarina dikkat çeken ITO Baskani, çiçekçilik sektörünün devlete milyonlarca lira vergi verdigine ve önemli bir istihdam sagladigina isaret etti. Üreticinin üzerindeki maliyetler düsürüldügünde, potansiyelin kendiliginden harekete geçecegini kaydetti.
 
Murat Yalçintas, çiçekçilikte KDV'nin düsürülmesinin sektöre önemli bir destek olacagini belirtirken, "Bildiginiz gibi KDV orani Avrupa ülkelerinde yüzde 6 iken, bizim ülkemizde yüzde 18 gibi yüksek bir miktarda. Yüzde 50 oraninda ürünlerinde fire veren bir pazar için bu oranin düsürülmesi sektörün daha saglikli sekilde büyümesine katki saglayacaktir." dedi. Türk kesme çiçek ihracatinin 2009'da 50 milyon dolara yaklastigini belirten Yalçintas, 2010 hedefinin ise 60 milyon dolar oldugunu ifade etti.
 
Türk çiçek ihracatçisinin bütün imkanlarini zorlayarak pazar payini büyüttügüne vurgu yapan ITO Baskani Yalçintas, "Uluslararasi pazarda çok önemli bosluklar ve firsatlar var. Sadece Almanya yilda 2 milyar dolarlik çiçek tüketiyor. Hollanda'nin taze çiçek ihracati 3,5 milyar dolarin üzerinde. Bu rakam, çiçekçiligin Türkiye'de ne kadar büyüyebilecegini de gözler önüne seriyor. Elverisli iklim kosullari, ihracat pazarlarina yakinligi ve ucuz isgücü ile süs bitkileri yetistiriciligindeki büyük avantajlarimizi kullanmaliyiz." degerlendirmesinde bulundu.